Κυριακάτικο απόγευμα

images

Γράφει  η  Μαργαρίτα Μηλιώνη
Ο έρωτας είναι φανερό ότι λαμβάνει χώρα ερήμην του αντικειμένου του
συνήθως δε ερήμην και του υποκειμένου του

είμαι ερωτευμένος σημαίνει ότι περιέρχομαι σε μια κατάσταση φασματική
όπου συγχέονται τα όρια ανάμεσα στον έξω κόσμο και τον μέσα

δημιουργείται τότε ένας νέος χωρος όπου μεταβάλλεται οριστικά
το ειδικό βάρος των πραγμάτων

στον ειδικό αυτό χώρο για παράδειγμα τα πράγματα δεν πέφτουν λόγω της βαρύτητας αλλα αντίθετα ίπτανται η κολυμπάνε.

είμαι ερωτευμένος σημαίνει ότι περνώ και ξαναπερνώ από ένα μικρό δρόμο
γιατί εκείνος η εκείνη πέρασε κάποια στιγμή από εδώ, από εκεί . γυρίζω και ξαναγυρίζω στους ίδιους δρόμους, στους ίδιους κλειστούς η ανοιχτούς χώρους. του τώρα η του χτες;

είμαι ερωτευμένος μπορεί να σημαίνει ότι έχω ακόμα ρωγμές απ᾽ όπου μπορεί να με διαπεράσει το φως. μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχω καταστεί τσιμέντο. τοίχος. προφίλ του φβ

είμαι ερωτευμένος σημαίνει ότι υπάρχουν στιγμές που αποκλείω οτιδήποτε μπορεί να παρεμποδίσει την ανάκληση της ανάμνησης του αγαπημένου ή της αγαπημένης. την αναπαράσταση πάλι και πάλι της μιας και μοναδικής στιγμής που μπορεί να έχετε μοιραστεί
με λεπτομέρειες.
το αυτί του . η φωνή του μια λέξη του και τον ήχο της καθώς σε ακολουθούσε.
μια λέξη μόνο .
-φεύγεις;
-όχι! έρχομαι θές να του πεις. έρχομαι δεν με βλέπεις;

και ύστερα πάλι, θες να ενδυναμώσει το φως στη σκηνή. να την φωτίσεις. ψάχνεις για λεπτομέρειες κάτι που θα αποδεικνύει την ύπαρξη του πραγματικού του πράγματος, γιατί βεβαίως ποτέ μα ποτέ δεν θα είσαι βέβαιος ότι αυτό είναι πραγματικό

είμαι ερωτευμένος σημαίνει ταυτόχρονα και μια ηχηρή διακύρηξη ότι το ιδανικό υπάρχει
θές όλοι να μοιραστούνε το πάθος σου για ομορφιά που ο έρωτας το πραγματώνει. γιατί είμαι ερωτευμενος σημαίνει ότι αναγνωρίζω την ύπάρξη της.

μένω στο σπίτι μου κολυμπώντας στην μουσική που είναι ο μόνος χώρος που ο έρωτας κολυμπάει σαν δελφίνι στο Αιγαίο. άρα μέσα στην μουσική ο έρωτας και σύ αναγνωρίζεστε σαν δυο δελφίνια που κολυμπάνε μαζί.

το είμαι ερωτευμένος δεν έχει καμιά σχέση με τραγούδια του τύπου ο έρωτας γεννήθηκε για δύο και πράσινα άλογα σε κόκκινα λειβάδια. καμιά σχέση με ό,τι τον εκλογικεύει. ο έρωτας απλώς γεννιέται κάποια στιγμή. δεν έχει να δώσει κανέναν λογαριασμό στη διοίκηση της λογικής. ούτε καν στον Άλλον.

γράφεις και την ίδια στιγμή σε ταράζει η επίγνωση ότι γράφοντας τον προδίδεις. πάλι και πάλι προδίδεις τον αγαπημένο. την αγαπημένη. την ίδια στιγμή που κάθε ερωτευμένος γίνεται ποιητής. κάθε ερωτευμένος ποιητής προδίδει την ποίηση. ας είναι.

τώρα αρχίζεις ξαφνικά να σκέφτεσαι ότι αυτά που γράφεις κάτι σου θυμίζουν . πάντα ό,τι γράφει για τον έρωτα κάποιος θα θυμίζει κάτι άλλο. χιλιάδες χρόνια γράφουν οι άνθρωποι για τον έρωτα. με τον ίδιο πάντα τρόπο. η μάλλον με πολλούς.

απαιτείς από το εαυτό σου να σταματήσεις αμέσως να γράφει, και να ασχοληθείς μαζί του. μόνο μαζί του. πως;. με το βαθύ ρεμβασμό του. να τον ανακαλέσεις πάλι και πάλι και πάλι. να τον ακούσεις να σου μιλάει. ναι. σε σένα μονο. μόνο σε σένα για λίγες στιγμές.φτάνουν. ναι προς στιγμήν νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι αρκετό. τίποτα λιγότερο από όλα και τότε, φεύγεις μακρύα να σωθείς, παίρνεις τσεκούρια και αρχίζει να καρατομείς το δένδρο που πάει να μεγαλώσει στην αυλή σου

και την ίδια στιγμή σκέφτεσαι ότι τίποτα δεν έχει την δύναμη μιας καλής στιγμής. μιας μόνο. αρκεί. για να βγάλεις την μέρα τον μήνα τον χρόνο; δεν ξέρω. δεν ξέρω. δεν ξέρω….

υπάρχουν στιγμές που σου ξυπνάει μια αιφνίδια ευγνωμοσύνη. στο αντικείμενο του έρωτά σου. σ ευχαριστώ που έκανες τόσο καλή δουλειά μέχρι σήμερα. για να γίνεις αυτό που είσαι και να σε συναντήσω έτσι . όπως ακριβώς είσαι.
να μην μπορώ και να μην θέλω να εξηγήσω το γιατί. ωστόσο να έχει συντελεστεί. αυτό το φυσικό γεγονός. φτάνει αυτό. αρκεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s