μπαρτ μέρος β

Rare and Classic Photos of Brigitte Bardot in Spain, 1958 (12)-1.jpg

Μαργαρίτα Μηλιώνη

Ο Μπαρτ γράφει: << ο κόσμος αντιμετωπίζει κάθε εγχείρημα υπό το πρίσμα μιας διαζευκτικής κρίσης: επιτυχία- αποτυχία, νίκη-ήττα. Εγώ πρεσβεύω μιαν άλλη λογική. Είμαι ταυτόχρονα και κατά τρόπο αντιφατικό ευτυχισμένος και δυστυχισμένος. Για μένα το νόημα της <<επιτυχίας>> και της <<αποτυχίας>> είναι συμπτωματικό, παροδικό. ( πράγμα που δεν αποκλείει την σφοδρότητα των επιθυμιών ή των πόνων μου). Αυτό που με εμψυχώνει τυφλά και πεισματικά, δεν έχει να κάνει με τακτικές: αποδέχομαι και καταφάσκω έξω από τη σφαίρα του ζεύγματος αληθινό ψεύτικο, επιτυχημένο/ αποτυχημένο.

Αποτραβιέμαι από την περιοχή της σκοπιμότητας, ζω σύμφωνα με τις διαθέσεις της τύχης…Αντιμέτωπος με την περιπέτεια ( με ότι μου συμβαίνει) δεν βγαίνω από αυτήν ούτε νικητής ούτε νικημένος: είμαι απλώς τραγικός. ( μου λένε: αυτό το είδος έρωτα δεν είναι βιώσιμο. Πως μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε την βιωσιμότητα; Γιατί το βιώσιμο να ταυτίζεται με το Αγαθό; Γιατί το διαρκώ να είναι προτιμότερο από το καίγομαι; >>

βρίσκομαι αντιμέτωπη με ένα φαντασιακό, εκείνο του Μπαρτ, τόσο συγγενικό τόσο όμοιο τολμώ να πω, που θα μπορούσα να του εκχωρώ το λόγο στο διηνεκές και να μη αποκλίνει στο παραμικρό από την αποτύπωση του ημέτερου ψυχικού αναγλύφου.
να γράφει ένας άλλος αντί για σένα αυτό που σε αφορά! να μια πραγματική απόλαυση.
να που βρίσκεται η κρυμμένη πυρινική δύναμη της ανάγνωσης. τις στιγμές που το πνεύμα σου βρίσκεται σχεδόν καταψυγμένο από πολλαπλά στρώματα εξωτερικού ψύχους, ακινητοποιημένο
και άκαμπτο, να βρίσκεται η γραφή εκείνη που διαπερνάει τα στρώματα πάγου ως παγοθραυστικό και ανοίγει το δρόμο προς υψηλές ψυχικές θερμοκρασίες. κανονική μετατροπή. τότε έρχεται η ευγνωμοσύνη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s