Δοκίμιον

 

Φωτογραφία της Margarita Milioni.
<<Μες στην κοινή ψηφιακή λούμπα αδυνατούμε να δούμε όσους εκφράζουν τη συνείδηση των καιρών. Όσους βάζουν το μέσο να δουλέψει αλλιώς.>> ετούτος που τόγραψε ξέρει να μεταφράζει τους χρησμούς της πυθίας. αυτοί οι ενδιάμεσοι γραμματικοί του μαντείου. νιώθεις μια ανακούφιση όταν τους συναντάς. ναι αγόρια, αυτό. χαίρομαι που αντιλαμβἀνεσθε τι προσπαθώ να σας πω, μέσω του παραδείγματος. πα ρα δει γμα. καταλαβαίνετε σιγά σιγά. αλλά το τεράστειο εγώ μας μας εμποδίζει. χρειάζεται κλάδεμα το δένδρο, αυτό προσπαθώ να πω.  κλάδεμα για να δυναμώσει. ευχαριστώ τον θεό της γραφής που δεν μου έδωσε ευκολίες. που δεν το είχα εύκολο, το να γράφω. αυτό αποφάσισα όταν μπήκα εδώ. και το ζητάω από τους συνομιλητές μου που γράφουν. μίλα μου όπως γράφεις και γράφε όπως μιλάς. έλεγα σε κάποιον πολύ αγαπημένο τις προάλλες. δε χρειάζεται πόζα η γραφή. και προπαντός η ποίηση. Δεν είνα εύκολο τελικά. το καταλαβαίνω. αλλά το μέσον προσφέρεται και το μέσον ξεγυμνώνει. σίγουρα ξεγυμνώνει. έχω δει αγγέλους εδώ και έχω δει απαίσιους χαρακτήρες επίσης που γράφουν ας πούμε καλά. σκατά δηλαδή. μαύρη καλοσύνη. τι θέλω να πω. έχουν αλλάξει οι καιροί συνάδελφοι. όλο και λιγότερο έχει νόημα να κλείσεις τα κείμενά σου σε ένα κιβούρι που το λένε βιβλίο και να μείνει στο ράφι του βιβλιοπωλείου ή να το διαβάσουν οι πενήντα η πέντε χιλιάδες αναγνώστες σαν να διαβάζουν τη βίβλο, στο φβ το βιβλίο γράφεται στο δημόσιο χώρο. ζωντανά. διαδραστικά. γυμνή η γραφή. θελετε να παίξουμε; το προτείνω. αλλα αυτό σημαίνει εγκαταλείπετε τα πρωτεία εγκαταλείπετε τις ευκολίες της απο καθέδρας ομιλίας. σεμνότητα. αλλάζουν οι καιροί με ταχύτητα. βρισκόμαστε πάνω σε μια τεκτονική πλάκα που έχει αρχίσει να πάλεται. δεν ξέρουμε που θα καθήσει. που θα σταθεροποιηθεί. αλλά απαιτεί γενναιότητα. απαιτεί να αφήσουμε τις οικείες ανέσεις μας. κάθομαι στο πσ μου και γράφω σαν να γράφει ο θεός. φυσικά, όλοι μας είμαστε μικροί θεοί όταν παράγουμε έργο. όμως δέστε σήμερα. γράφουν όλοι και η γραφή όλο και πιο άνοστη γίνεται. γιατί ποιος την χέζει την γραφή σύντροφοι όταν καίγεται το πελεκούδι; ποιος; γινόμαστε γελοίοι οι ποιητές που διαβάζουμε το ποιηματάκι μας σε μια συγκέντρωση και περιμένουμε να μας ακούσουν κιολας τα πλήθη. την ώρα της μεγάλης αναμπουμπούλας. τι θέλω να πω. θέλω να πω να αφουγκραστούμε. θέλω να πω. σιωπή να ακούσουμε τις φωνές του μελλοντος. το ψιθύρισμα που φτάνει απο μακρύα. που δεν έιναι και τόσο μακρύα. θέλω να πω
να σπάσουμε τα δεσμά της συνήθειας και της ευκολίας. για τον πολύ τον κόσμο έσπασαν όταν κόπηκαν τα δάνεια και βουτήξαμε στον κρίση.
για τους συγγραφείς, τους ποιητές δεν έχουν σπασει ακόμα εκτός απο τους νεότερους που βρίσκονται σε αντιστοιχία με την εποχή τους. ακόμα ζαλισμένος είναι ο κόσμος. και περιμένει σωτήρες. ας του δείξουμε πως δεν υπάρχουν. ας είμαστε εκεί όμως. όχι στο θρόνο μας. δεν γίνεται να σε πιστέψουν όταν λες δεν υπάρχουν σωτήρες κι όμως εσύ κυκλοφορείς με σκήπτρο και τιάρα μέσα στο χώρο της σκέψης και της γραφής.. κι όταν λέω ας είμαστε εκεί δυστυχως για τους συντρόφους της αριστεράς δεν εννοώ στο δρόμο και στις διαδηλώσεις. τίποτα δεν είναι όλα αυτά. τίποτα σχεδόν δηλαδή. το είδαμε το έργο. εννοω ότι είμαι εκεί έξω με τον Άλλο. τον ακούω και τον βλέπω όχι που μιλάει μόνο. που ανασαίνει, που βήχει, που πονάει, που προσφεύγει ως πρόσφυγας που θαλασ-σώνεται η θαλασσοπνίγεται. τι θέλω να πω. δεν είνα αναγκαίο να είμαι στην μυτιλήνη. η στη ειδομενή. να αλλάζω τα μωρά. άγιο όσοι το κάνουν μπράβο τους. η αγία πράξη. αλλα και η γραφή πράξη είναι, και το ποίημα όπλο είναι. εντάξει τα καταλήξαμε όλα αυτά. αλλά σήμερα τι κάνουμε. εδώ σε θέλω. σήμερα τι κάνουμε ρε σύντροφοι από όλες τις πλευρές. από την μια άκρη μέχρι την άλλη. και το εννοώ αυτό. και να σας πω κάτι; περιλαμβάνω και αυτό που αποκαλούμε φασίστες όταν μιλάω . δεν αποκλείω κανέναν. μα κανέναν, το καταλαβαίνετε; το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. δεν αποκλείω κανέναν από την κουβέντα και την σκέψη μου. τι θέλω να πω. θα συνεχίσω. προς το παρον αυτά.

   24/ 5/16
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s